Gyerekekre hangolva


Gyerekekre hangolva

Ha a nagy napot tervezitek, ne feledkezzetek meg gyerekekről sem! Mint anyuka, fontosnak tartom, hogy beszéljünk a témáról és igenis fektessetek nagy hangsúlyt arra, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat a nagy napotokon. Miért? Mert nem tudom magamat jól érezni egy esküvőn, ha a gyermekem sem érzi jól magát. Ezzel minden szülő így van, higgyétek el!

Kezdjük a legkisebbekkel:

A csecsemőnek, de még az egy-két év körüli kisgyereknek sem valószínű, hogy maradandó élményt jelent egy esküvő. Nekik a legfontosabb a biztonságérzet és a napi rutin megléte.
Tehát, szükség van egy olyan szobára vagy helyiségre, ahol a piciket szüleik nyugodtan tudják etetni, pelenkázni. Ha valaki babakocsit hoz, próbáljátok az ajtó közelébe ültetni.

A gyermek, mint kicsi felnőtt:

Tapasztalatból tudom, hogy a kisgyerekek szeretik, ha „fontos” feladatokkal vannak ellátva és ezáltal az esküvőtök nélkülözhetetlen részeseinek érezhetik magukat. Ezek a feladatok lehetnek, pl: gyűrűhordás, rózsasziromszórás, léggömbfelengedés során is kérhetjük a segítségüket a kiosztáshoz, tombola árusítás.
Jó ötlet egy játszósarok kialakítása, ahol van rajzolási lehetőség (szigorúan ruhát nem fogó zsírkrétával), egy pár darab plüssfigura és játékok.
Ha nagyon sok gyerek van, érdemes olyan helyszínt keresni, ahol van játszóház, vagy egy külön terem, amit játszószobának lehet kialakítani. Sőt, ha tényleg nagyobb a gyermek létszám, érdemes a gyermekfelügyeletről is gondoskodni. Manapság a legtöbb helyszín igyekszik a gyermekes családok igényeit maximálisan kiszolgálni.
Az esküvőtök folyamán a játékokba is be lehet vonni a nagyobb gyerekeket.

A gyerekmenü

Az étteremmel beszéljétek meg, hány éves kor fölött számolnak félárat és hány éves kor alatt nem kell a gyerekek menüjét kifizetni. A gyerekmenü mellett, azt is vegyétek figyelembe a menüsor választásánál, hogy van, aki cukorbeteg, vagy glutén érzékeny, vagy egyéb ételallergiával küzd (nem csak gyerek lehet az illető), tehát legyetek minden eshetőségre felkészülve. Nem csak az ételérzékenyek örülnek, ha például van cukormentes torta is a sütipulton, hanem a fogyókúrázók is.

 

Tapasztalatom kisgyermekes vendégként

Nem csak az ifjú pár dolga, hogy a kisgyerekkel érkező vendégek számára mindent előkészítsenek, pláne, ha nincs gyerekük, mert ne várjuk már el azoktól, akiknek nincs gyerkőce, hogy beleéljék magukat a mi helyünkbe, hiszen azt elképzelni nem lehet, csak megélni.
A szülő ismeri gyermekét, tehát annak megfelelően tudja megítélni, hogy kibírja-e a polgári vagy a templomi ceremóniát.  A polgári ceremónia rövidebb, de nyáron beszorulhat a levegő, ha nem szabadtéri szertartásról van szó, amíg a templomi ceremónia hosszabb, viszont hűvösebb a helyszín, így a hőmérsékletváltozás miatt tartalék ruha vagy takaró mindig legyen. A kicsit etessük, itassuk meg a ceremónia előtt és pelenkázzuk is át, ha szükséges. Csecsemővel, kisgyerekkel inkább a kijárat közelébe üljünk, hogy ha kell, ki tudjunk menni a levegőre. És a legfontosabb, ha bármilyen eseményre megyünk, legyen váltásruha! (Ezt itt most nem fogom részletezni, hogy miért :-))